Аделя Вальтер: "Мій Дрогобич - романтичний, містичний і безмежно мною коханий..."

теґи: Аделя Вальтер, Альтер, Анна Бистрова, Бруно Шульц, Дрогобич

 

  Дрогобич багатий на свої таланти про які вартує знати. Чимало з них себе просувають у всесвітній мережі, де їх твори знаходяться у загальному інформаційному потоці. Але... в тих нетівських ріках є і чимало своїх золотих струмків. Одним з таких є молода дрогобичанка Анна Бистрова, яка є представницею дрогобицького творчого середовища і своєму місцевому колу відома як Аделя Вальтер. 

 

– Як ти прийшла на шлях творчості?

Аделя: Це сталось несподівано. В третьому класі на уроці літератури вчителька задала додому написати твір про маму. Я спитала, чи можна віршем написати. Вчителька здивувалась, але сказала, щоб я спробувала. На жаль, той перший вірш загубився. Ну зате є другий теж про маму, написаний через два роки після першого.

– Що тебе надихає? 

Аделя: Надихають життєві ситуації, котрі часом буває дуже важко пережити. Надихає трагізм і зворушливість окремих митей. Надихають люди, котрих люблю, рідне місто, яке подекуди згадую в поезіях.

– А що означає твій псевдонім? Бо він таки досить незвичайний, я б навіть сказав, із претензією на того ж Вальтера, чи на місцевий театр, чи ти, може, симпатик творчості Шульца, тому й Адель? 

Аделя: О, мій псевдонім для мене має особливе значення. Аделя – це постать із творів Бруно Шульца, котра собою уособлює відразу і хаос, і порядок. Одного разу сталось так, що мені випала нагода зіграти роль Аделі в п'ятихвилинному фільмі по твору Шульца "Птахи" (фільм Ольги Чигрик). Я відчула, що ця постать якимось чином мені співзвучна, тому саме це ім'я стало частиною мого псевдоніму.

Що ж до "Вальтер"... Це натяк на мій улюблений "Альтер" (дрогобицький студентський театр), який завжди залишиться для мене чимось особливим і незабутнім. Колись один з моїх друзів жартував над моєю прив'язаністю до цього театру: "Хто куди, а Аделя – в "Альтер". Так і виникло моє творче ім'я.

– Тебе інколи порівнюють, в певних моментах, із Анною Ахматовою. Як ти ставишся до жіночої літератури в літературі? І що ж має такого жіноча проза/поезія, чого не має чоловіча? 


Аделя: Ой, про це ти, певно, прочитав на моїй сторінці в соцмережі. З Анною Ахматовою порівнюють, часом також з Ліною Костенко... Це, звичайно, дуже приємно, але і в той же час є великою відповідальністю. Це дві мої улюблені поетеси, тому, безперечно, їх вплив на мою творчість дуже помітний.
Жіноча література чи чоловіча, то не має аж такого важливого значення. Звичайно, якщо йдеться про поетичну творчість, то завжди звертаюсь більше до жіночої поезії.

– Який він, твій Дрогобич?

Аделя: Мій Дрогобич – романтичний, містичний і безмежно мною коханий.

– З чим борешся у собі? 

Аделя: Боротися є з чим, як і в кожної людини. З чим конкретно? З надмірністю, яка проявляється у всьому. Надмірна любов, надмірна радість, надмірне страждання, надмірне бажання виділитись. З віком, звичайно, стримувати емоції і бажання вдається краще. Але все одно, буває так, що три рази ти себе поборола, а четвертий не змогла і з того народжується величезна халепа. Ну але таке життя, що поробиш.

– З твоїх нетівських багатомовних записів хочеться скласти збірку. Чи плануєш зробити це дійсністю?

Аделя: Якщо в когось виникнуть побажання, щоб прочитати це в окремій книзі, то думаю, що на це можна спромогтись. Проте, ці записи, то такі, які добре читати в соцмережах. Хвилинні емоційні виплески. Роздуми. Такі речі добре публікувати, коли людина вже відома, і її особисті переживання вже цікавлять певне усталене коло її читачів.

– Що би ти порадила читати нашим читачам і чому? 

Аделя: Я б порадила спершу спробувати почитати власну душу, зрозуміти себе. Повірте, то одна з найцікавіших книжок планети :)

– Зараз у нашій Країні складна ситуація. Отож, якою ти бачиш Україну за якигось 5-10 років? 

Аделя: Не можна зневірюватись, навіть попри важку ситуацію. Кожен з нас повинен вірити, що все – на краще. Впевнена, Україна стане набагато сильнішою, українці будуть більш згуртованими. Я вірю, що все буде добре.

– Які плани має твоє тіло, серце та душа?

Аделя: Насамперед хочу себе творчо реалізувати. А взагалі-то нічого планувати не хочеться. Треба просто жити і по можливості бути щасливою.



КОРОТКА ДОВІДКА ____________________________

Аделя Вальтер – народилася 14 липня 1992 року в Дрогобичі; за освітою філолог з польської та української мови (випускниця Дрогобицького університету, 2014). Серед хобі: малювання, спів, гра на скрипці та фортепіано. Володіє українською, польською та російською. Улюблені автори: Михайло Булгаков "Майстер і Маргарита", Люсі Мод Монтгомері "Аня з Зелених Дахів", Юкіо Місіма "Віяло". Поезії Анни Ахматової, Ліни Костенко, Лесі Українки, Марини Цветаєвої, Віри Полозкової, Белли Ахмадуліної.